ВРУ ухвалила законопроєкт про зелену трансформацію

Верховна Рада України прийняла за основу комплексний законопроєкт 9011-д про зелену трансформацію енергетичної системи України.

Верховна Рада України прийняла за основу комплексний законопроєкт 9011-д про зелену трансформацію енергетичної системи України. Відповідно до положень будуть запроваджені механізми функціонування гарантій походження електроенергії з відновлюваних джерел. Крім того, нові порядки стимулюватимуть участь середнього бізнесу у підвищенні енергетичної безпеки країни. 

Законопроєкт дозволяє активним споживачам, таким як побутові, малі та непобутові споживачі, встановлювати невеличкі електростанції для забезпечення власного споживання. Отриману неспожиту електроенергію вони зможуть продавати за ринковою ціною постачальнику, не отримуючи ліцензії та не сплачуючи тарифи на передачу та розподіл електричної енергії. 

Також мають бути створені умови для проведення аукціонів з розподілу квот для підтримки відновлюваної енергетики. Комітет з питань енергетики та ЖКП має доопрацювати законопроєкт з урахуванням поправок та пропозицій та внести його до розгляду у Парламент для другого читання. Тож можливі поправки у законопроєкт про зелену трансформацію, однак фундамент покладено.


lighting

Новини