Україна збільшить експорт е/е до Європи

Поки відомо, що у повному обсязі експорт до Польщі буде доступний через рік-півтора, коли Україна повністю інтегрується в європейську енергосистему та зможе стати її невіддільною частиною.

Так, зараз розширенням можливостей постачання електричної енергії до Польщі займається ДП «Енергоатом». Поки відомо, що у повному обсязі експорт буде доступний через рік-півтора, коли Україна повністю інтегрується в європейську енергосистему та зможе стати її невіддільною частиною.

Така співпраця буде взаємовигідною для обох сторін: для України – це додатковий спосіб отримати кошти, для Європи – зниження залежності від росії. Надалі це може стати початком розбудови спільної системи енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи. 

Як зазначає голова правління НЕК «Укренерго»: «Доходи від доступу ми матимемо дуже високі. Враховуючи наш потенціал енергетичного експорту, можемо говорити про сотні мільйонів і навіть мільярди євро на рік. Це не одразу і не зараз, зрозуміло. Але за кілька місяців чи рік ми можемо наростити обсяги експорту до таких величин, що доходи від нього сягатимуть мільярдів євро на рік». 

До того ж експорт електроенергії дозволить збільшити ВВП країни на 2-3% забезпечити значну конкуренцію на аукціонах з купівлі доступу до перетину, оскільки ціни на електроенергію в сусідніх країнах ЄС у 2-3 рази вищі, ніж ціни в Україні.

ВАЖЛИВО, що ми націлені на початок роботи ще й Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Переважна частина української електроенергії виробляється без вуглецевого сліду, а у 2021 році  понад 70% загального виробництва, це сукупна частка АЕС, ГЕС, ГАЕС та ВДЕ. Отже, вона відповідає європейським кліматичним умовам, що не створює перешкод на цьому курсі.

Розвиток українських ВДЕ та інших низьковуглецевих технологій в енергосекторі – є однією з передумов залучення інвестицій в наш енергосектор.


lighting

Новини