Україна буде експортувати електроенергію до Європи

У вівторок, 7 червня, об’єднання ENTSO-E надало згоду у відповідь на запит НЕК «Укренерго» про відновлення експорту електроенергії з України.

У вівторок, 7 червня, об’єднання ENTSO-E надало згоду у відповідь на запит НЕК «Укренерго» про відновлення експорту електроенергії з України. На цей момент Україна має профіцит ресурсу, адже споживання з початку війни знизилось на 35%. Саме цей надлишок влада планує продавати ЄС. 

Як зазначають в «Укренерго», для поетапного збільшення можливостей для експорту потрібно виконати 6 технічних передумов, аби гарантувати стабільну роботу енергосистеми та спроможність усувати низькочастотні коливання. Нині ж експорт електричної енергії проводиться лише до Польщі через те, що українська енергосистема працює в режимі пробної аварійної синхронізації.

«Комерційна торгівля електроенергією між Європейським Союзом та Україною може допомогти п одолати зростаючий розрив ліквідності в енергетичному секторі України внаслідок війни. Але вона також може забезпечити Європу альтернативними джерелами енергії, які вона зараз шукає, щоб замінити російський газ», – зазначив керівник Секретаріату Енергоспівтовариства Артур Лорковскі. 

Зараз Секретаріат Енергоспівтовариства співпрацює з Укренерго та операторами системи передачі країн-сусідів щодо спільного розподілу потужності. Нагадаємо, що Україна синхронізувалась з ENTSO-E 16 березня цього року. 


lighting

Новини