Тариф на передачу електроенергії підвищено на 17,6%

1 грудня НКРЕКП встановила тариф на передачу електричної енергії на наступний рік на рівні 345,64 грн/МВт-год, який вищий за цьогорічний на 17,6%.

Учора, 1 грудня, на засіданні НКРЕКП встановила тариф на передачу електричної енергії НЕК «Укренерго» на наступний рік на рівні 345,64 грн/МВт-год. Такий тариф вищий за цьогорічний на 17,6%. 

Під час розрахунку цього значення не враховувалися 20% виплат за «зеленим» тарифом виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії, що планувалися покриватися коштом державного бюджету.

Новые тарифы на электричество и газ

Окрім того, протягом засідання було встановлено тариф на диспетчеризацію на 2022 рік – 62,13 грн/МВт-год.

Як зазначають у НКРЕКП, за розрахунками оператора системи передачі тариф варто було б  встановити на рівні 458,83 грн/МВт-год, а за проєктом постанови від 1 листопада тариф на передачу міг складати 356,9 грн/МВт-год.

Зі слів депутата Верховної ради Олексія Гончаренка, при встановленні тарифу на рівні 356 грн/МВт, а не 458 грн/МВт порушується Меморандум про взаєморозуміння, який був укладений між Міністерством фінансів України, НКРЕКП та «Укренерго» про забезпечення виконання кредитних зобов’язань.

Кошельки опустеют окончательно: украинцам рассказали, какими будут тарифы на отопление в ноябре » Интернет-газета ЖИЗНЬТакож розраховуючи витрати на «із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії альтернативних джерел, крім приватних домогосподарств» були застосовані спеціальні відʼємники – видатки з держбюджету на фінансову підтримку ДП «Гарантований покупець» обсягом у 20% від прогнозного виробітку «зеленої» електроенергії (10,528 млрд грн). 

До того ж у даному проєкті постанови про прийняття тарифу на передачу на наступний рік враховано витрати НЕК «Укренерго» на сплату відсотків за «зеленими» облігаціями, плата за державну гарантію та за користування кредитами – 1,764 млрд грн.


lighting

Новини