Регулятор скасував цінові обмеження на ринку електричної енергії

Так, на засіданні 31 травня НКРЕКП вирішила скасувати цінові обмеження на ринку елекричної енергії (прайс-кепи).

Так, на засіданні 31 травня НКРЕКП вирішила скасувати цінові обмеження на ринку елекричної енергії. Ці зміни стануть чинними з 30 червня 2023 року. При цьому буде працювати вже затверджена Методика визначення істотного коливання цін та встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку.

Що саме змінюють:

  • зупиняють дію підпункту 6, абзацу першого підпункту 9 та абзацу першого підпункту 13 пункту 1 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 25 лютого 2022 року № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану

Цей підпункт передбачає нижні прайс-кепи нижні (1378,97 та 2646,25 грн/МВт-год) та верхні прайс-кепи на ринку «на добу наперед» (2000 та 4000 грн/МВт-год) та обмеження на внутрішньодобовому ринку (102% від РДН).

Перший абзац підпункту 9 говорить про те, що учасники ринку у своїх заявках на балансуючу електроенергію мають вказувати ціну, що не перевищує 120% від ціни на РДН на цей розрахунковий період. 

Перший абзац підпункту 13 визначає, що Гарантований покупець при поданні заявок на купівлю електричної енергії на ВДР повинен враховувати положення абзацу третього підпункту 6 пункту 1.

Таке рішення можна вважати значним кроком до лібералізації ринку та залучити імпорт влітку у достатніх обсягах (через те, що прайс-кепи відповідатимуть рівню цін на суміжних ринках). Однак, маємо зауважити, що ці зміни також можуть бути стимулом для підвищення цін для споживачів.


lighting

Новини