Спекотна осінь: як зробити тарифи економічно обґрунтованими?

8 вересня у Києві пройшов форум «Спекотна осінь: як зробити тарифи економічно обґрунтованими для операторів системи розподілу та постачальників універсальних послуг в Україні?». Організаторами заходу став Energy Club, партнерами заходу виступили Асоціація постачальників енергоресурсів та найбільший в Україні виробник кабельно-провідникової продукції ПАТ «Одескабель».

News-1

8 вересня у Києві пройшов форум «Спекотна осінь: як зробити тарифи економічно обґрунтованими для операторів системи розподілу та постачальників універсальних послуг в Україні?». Організаторами заходу став Energy Club, партнерами заходу виступили Асоціація постачальників енергоресурсів та найбільший в Україні виробник кабельно-провідникової продукції ПАТ «Одескабель».

У ролі експертів форуму виступили: Іван Плачков (голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї), Віталій Зайченко (директор з управління ОЕС України – головний диспетчер НЕК «Укренерго»), Ірина Протопопова ( керівник департаменту з регуляторних питань ДТЕК Мережі) Юрій Власенко (перший заступник міністра енергетики України); Юрій Бойко (в.о. Міністра енергетики (20.11.20-21.12.20)) та ін. 

 

 

Ними було обговорено такі питання:

  •  1. Чи встигне Україна вчасно підготувати галузь енергетики до осінньо-зимового періоду 2021-2022 року?
  • 2. Які тарифні перспективи у операторів системи розподілу (ОСР) в Україні?
  • 3.Нова модель ПСО. Роздрібний ринок електроенергії після 1 жовтня 2021 року.
  • 4. Інновації та тарифи: чи є взаємозв’язок?

 

 

 

Осінньо-зимовий період 2021/22 – важливий з огляду на те, що під час нього українська енергосистема має пройти тестовий період роботи в ізольованому режимі, коли Україна буде від’єднана від інших енергосистем. Це необхідно для позитивного рішення щодо синхронізації з ENTSO-E.

Як зазначив Юрій Власов: “Ми вживаємо всіх необхідних  заходів, пропрацювали ремонтні кампанії генеруючих підприємств. Ми розраховуємо, що протягом осінньо-зимового періоду працюватиме більшість енергообладнання. Так, 14 атомних енергоблоків працюватиме цієї зими, у разі потреби – включимо 15-й”.

Як відомо, усі українські обленерго набули статусу операторів системи розподілу(ОСР)  при запровадженні нового ринку електроенергії з 01.01.2018 року. Кожна компанія (обленерго) була розділена на 2 окремі юридичні особи: постачальника електричної енергії та оператора системи розподілу. 

Мета постачальників універсальних послуг (ПУП) — це надання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією.

Оскільки ціна універсальних послуг не може змінюватися самостійно електропостачальником і чітко регулюється державою, а складові вартості універсальної послуги — це ціна купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, тариф на послуги ПУП, тарифи на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу, то крім надання універсальної послуги ПУП можуть, як і будь-яка інша електропостачальна організація, продавати електроенергію за вільними цінами на ринку.

Основне питання — як зробити тарифи для ОСР та ПУП з одного боку справедливими, а з іншого — економічно обґрунтованими? Та чи можливий взаємозв’язок між запровадженими інноваційними рішеннями на підприємстві та його тарифами?

Акцентами 4-годинного форуму стали також такі слушні проблеми як:

  • 1. Кількість запасів вугілля, яких наразі замало для надійної роботи в осінньо-зимовий період. 
  • 2. В цьому році на газ як на резервне паливо Україна розраховувати не зможе.
  • 3. Проходження ОСП 2021-22 року передбачає не лише забезпеченням країни паливом, теплом та світлом, а ще й тестування ізольованого режиму роботи ОЕС України в рамках її інтеграції до європейської енергосистеми.
  • 4. Нова модель ринку електроенергії була впроваджена швидкими темпами. Генерація майже не заробляє, натомість почали заробляти трейдери, що несуть мінімальні затрати серед усіх учасників ринку.
  • 5. Україна буде слідувати тренду електрифікації. Підвищення якості розподільчих мереж як основи економіки України – одне із першочергових питань. У нас з’являються нові споживачі, електромобілі, інші світові тренди, які впливають на надійність роботи електромереж.
  • 6. RAB-регулювання стало одним з перших позитивних кроків, зроблених Україною в напрямку розвитку ОСРів. 
  • 7. ОСР мають величезну проблему з ВДЕ, а також з побутовими малими СЕС через великий об’єм неякісної електроенергії.
  • 8. RAB-тариф стимулюватиме розвиток, а в перспективі, можливо, й перехід на інший клас напруги.
  • 9. Під нову модель ПСО потрапляє 13 млн споживачів, що може призвести до формування боргів між учасниками ринку.Важливо забезпечити фінансово збалансований механізм реалізації ПСО.
  • 10. Україна розвиває енергосистему від споживача: використовується нове обладнання, нові технології, з’являється набагато більше точок приєднання в рамках одного споживача. А це навантаження на розподільчі мережі, це впливає на надійність роботи електричних мереж.
  • 11. З впровадженням нового обладнання доведеться впроваджувати нові стандарти, на основі яких працюватимуть розподільчі мережі і ОСР.
  • 12. Оптимістичний варіант розвитку ОСР: інновації будуть розвиватись, адже цей тренд задає споживач. На початку впровадження інновацій вплине на тарифи, але в перспективі вони будуть знижені.
  • 13. Вартість електроенергії для побутового споживача дотаційна, в перспективі вона повинна компенсуватись адресно, а не шляхом перехресного субсидіювання, як є наразі.

lighting

Новини