Експорт електроенергії з ВДЕ – важливий компонент економіки

Щоб досягти цього, необхідно розвивати технічні можливості та вдосконалювати законодавство.

За словами Сергія Євтушенка, експорт електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) повинен стати важливим компонентом української економіки. Щоб досягти цього, необхідно розвивати технічні можливості та вдосконалювати законодавство. Він також наголошує, що електроенергетичні компанії, які виробляють “зелену” електроенергію, зацікавлені в експорті. Першочергово через те, що вони отримують низькі розрахунки за зеленим тарифом.

Співзасновник та керівний партнер компанії UDP Renewables також зазначає, що Україна може замінити втрату експортних доходів від продажу руди та металургійних продуктів експортом електроенергії. Цьому сприяють будівництво ліній та укладання довгострокових контрактів. Однак, для ефективного експорту необхідно модернізувати законодавство. 

При цьому виробники електроенергії з відновлюваних джерел мають намір працювати на ринкових засадах. Однак, держава поки не показує достатнього інтересу до цього. Отже, потрібно впроваджувати справжній ринок електроенергії в Україні, оскільки поточна система неефективна.

Якщо “Гарантований покупець” та “Укренерго” не можуть повністю оплатити рахунки, то виробникам електроенергії з відновлюваних джерел слід мати можливість працювати на ринку. Після закінчення періоду нестабільності вони повинні знову стати частиною групи гарантованого покупця.

Він закликає допомагати українському бізнесу в період воєнного конфлікту, замість ускладнювати ситуацію. Крім того, Євтушенко зазначає, що європейські трейдери виявляють значний інтерес до закупівлі української зеленої електроенергії, оскільки внутрішня ціна на українському ринку залишається найнижчою в Європі. Відповідно маємо чималий потенціал здійснювати експорт електроенергії з ВДЕ.


lighting

Новини